top of page

Wat doe je als Digital Project Manager?


Wat doe je voor werk? Ik ben Digital Project Manager. Oooh, dus je bouwt websites. Een IT-er! Nee, ik ben Digital Project Manager. Oooh dus je schrijft de teksten en doet allerlei google-dingen. Een copywriter! Een Hans Klok! Nee, ook niet. Wat doe je dan eigenlijk? 


Hieronder een poging over wat ik momenteel doe als Digital Project Manager bij Philips. 


Sinds mei 2012 zit ik als Digital Project Manager bij Philips IT binnen het Digital Marketing domein. Ik ben daar begonnen binnen CMC (Content Management Chain) waar ik een aantal projecten heb gedaan. Verder ben ik ook verantwoordelijk geweest voor een wereldwijd SEO (zoekmachine-optimalisatie) en ePrivacy (cookies) project. In juni 2013 ben ik verantwoordelijk geworden voor het Activation domein, waarbij ik naast de verantwoordelijkheid voor de projecten en teams de schakel ben tussen de business en IT. 


Om 5.45 haalt het geluid van een rustige harp mij uit dromenland naar de harde realiteit van de dag. Tijd om op te staan. bammetjes smeren en eten, aankleden en of met de trein naar Amsterdam of met de auto naar Eindhoven. Vandaag staat Amsterdam op programma. Het belooft (weer) een enerverende dag te worden. 


De Business

In de trein kijk ik meestal al wat ik aan mails heb en bereid ik de meetings van de dag voor. Op station Amsterdam Amstel aangekomen, loop ik tussen de studenten en zakenlui richting de Breitner toren. In het kader van goede voornemens pak ik de trap naar de 7e verdieping waar Personal Care zit. Gaandeweg de dag heb ik ook nog afspraken op de 20e, 2e, 8e en 5e. Op elke verdieping zie je duidelijk bij welk deel van de organisatie je bent, keukenartikelen en stofzuigers op de 5e, tandenborstels en Avent producten op de 8e, enz. Naast de aanwezigheid van het hele productgamma, is het de internationale sfeer van collega's uit vele landen wat het erg tof maakt. 


Als Internet Project Manager ben ik vanuit IT centraal aanspreekpunt rondom Activation projecten die wij realiseren op het CMS CQ5 platform. Initieel begon ik voor Personal Care, maar al snel kwamen daar ook de andere drie Business Groepen Coffee, Domestic Appliances, en Health & Wellness bij. Deze groepen maken alle vier onderdeel uit van de Consumer Lifestyle divisie. Momenteel doen we ook projecten voor Corporate waaronder de homepage redesign en een wereldwijde carrière website. 


In ieder geval 1x per week zit ik in Amsterdam om met mijn contactpersonen de status van de projecten door te nemen. Leidraad voor deze meetings is een roadmap waarop staat wat de planning per project is en de betreffende status. Mijn contactpersonen zijn veelal de online marketing directors/managers, programma managers, maar ook Philips Design en verschillende externe reclamebureaus. 


Personal Care is de Business Groep met de meeste demand. Tijdens onze afspraak nemen we status door en bepalen we ook de prioriteiten voor de komende sprint(s). Hieronder zie je een voorbeeld van een website die we vorig jaar gerealiseerd hebben. Philips Design heeft het design hiervan gemaakt, wij vanuit IT de technische realisatie en onze collega's van Digital Services rollen de websites vervolgens uit naar de landen en voorzien de websites van content (tekst, beeld, video, maar ook zaken als SEO en tagging). De rest van de dag heb ik nog status afspraken over de corporate homepage, een aantal wijzgingen voor Domestic Appliances en het Mother and Child Care project. En dan tussendoor nog mails bijwerken en natuurlijk veel afstemming met de teams.  


IT

Binnen IT werken we volledig agile. Ik ben momenteel verantwoordelijk voor twee scrumteams met de coole namen Dragontails en Avanti. Beide teams bestaan uit een scrum master, business analyst, tech lead, 4 developers (front-end/back-end) en een testlead. Het Avanti team bestaat uit zowel onsite (Eindhoven) als offshore (Bangalore, India) teamleden. 


Beide teams hebben dagelijks standups en elke twee weken vinden er demo's plaats met de business stakeholders/product owners. Inhoudelijk hebben de teams pokersessies om de user stories te bepalen die ze de volgende sprint oppakken.  


Naast het dagelijkse contact en afstemming met de beide teams heb ik nog met vele andere stakeholders binnen IT te maken: 

  • Delivery & Programma management (project/demand status)

  • Security & risk officer (risico’s mitigeren en managen)

  • Controlling (de centen)

  • Architecten (de techniek)

  • Competence groups (de mensen)

  • Externe partners, Wipro en Accenture (nog meer mensen)

  • Operations (zorgen voor een goede handover wanneer het project klaar is)

  • Digital services (verantwoordelijk voor content, trainingen en UAT)

  • Release Management (releasen van projecten)

  • Purchase management (inkoop) 


Naast de vele statusmeetings moet ik voor de verschillende projecten highlight reports en management dashboards maken om ervoor te zorgen dat IT Management op de hoogte is van de status. Zitten we binnen scope, op schema, binnen budget, geen risico’s/afhankelijkheden, wat is er gebeurd de afgelopen week, wat gaat er gebeuren komende week, etc.


Kortom als Digital Project Manager vervul ik een hele centrale spil-functie om alle mensen, processen, prioriteiten en belangen goed op elkaar af te stemmen. Communicatie, transparantie, samenwerken, een people-first mentaliteit, focus, flow en fun is hierin cruciaal. 


 

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page