top of page

Zwitsal LAB: een geslaagd experiment

Nog maar nauwelijks bekomen van twee dagen Zwitsal LAB wil ik toch gelijk het gevoel van die dagen vastleggen en delen. Puur, statusloos, ongedwongen, open, toegankelijk, positiviteit, no-nonsense, enthousiasme, inspirerend, passie, verbindend en energie zijn de woorden die ik het meest van toepassing vind voor deze twee dagen.


Vrijdag 11/10: (net)werken bij Zwitsal LAB"

Wij zijn hier in Siberie!" met deze woorden opent Jasper van der Graaf, Beleidsadviseur Cultuur van de Gemeente Apeldoorn, vrijdag zijn betoog. Het is herfstachtig koud en alle Flexwerkers, Facehoekers, Workshoppers, Coaches, Dooners, en Gavedingendoeners zitten met jassen in de "schoolbanken". Het is duidelijk dat mensen nog moeten opwarmen, want de oproep van Jasper om ideeën bij te dragen aan de cultuurnota landt niet helemaal. Desondanks gaat er een kleine groep aan de slag en worden er verschillende ideeën aangedragen. De basisinput voor op de ideeënbus is gelegd.

In de loop van de dag komen er steeds meer mensen binnen. Hoe koud het ook is, hoe warm de verschillende verbindingen zijn tussen mensen, bedrijven en initiatieven. Een aantal dames zorgt in ieder geval ook voor veel warmte. Magrietha Vosselman van ZUSlunches verzorgt een uitgebreide lunch voor iedereen met een heerlijke bospaddenstoelensoep en de zussen van Sisters on the Move hebben veel animo van alle coffee (en tea) lovers.


's Middags zijn er verschillende workshops. De mannen van Doon zijn druk in de weer om mensen en bedrijven te adviseren. Coaches helpen werkzoekenden en mensen met andere vraagstukken verder en de netJEwerk dames praten met bezoekers rondom een van de gasheaters. Andere mensen lopen langs de verschillende foto-exposities, kindertekeningen en Bas Fontein's lichtbakken-art.

De neiging om een kampvuur te maken wordt steeds groter, maar gelukkig kan men bij Netband terecht voor een potje tennis. Ik heb zo waar het voorrecht om de finale te mogen spelen tegen mede-organisator Randy Gasper. Na een pittige strijd delf ik het onderspit en wint Randy terecht.


Om 16.00 luiden we het weekend in met de netwerkborrel en kan iedereen genieten van een Veluwse Schavuytje. Tof dat er speciaal voor de borrel nog andere mensen langskomen om hun weekend in deze coole & koele loods in te luiden. Nadat de meeste mensen weg zijn, laten we pizza's komen en met het laatste restje energie gaan we aan de slag om de zaterdag voor te bereiden.


Zaterdag 12/10: (be)leven bij Zwitsal LAB

Half 9 gaan we weer aan de slag. Het is nog erg rustig, maar desondanks hangt er een ontspannen sfeer. ABC doet een energieke bootcamp in en om de loods en een aantal bedrijven maakt hun stand klaar voor de bezoekers. Rond 11.00 opent wethouder Cziesso met veel enthousiasme de tweede dag. Net als vele andere bezoekers plakt ook hij een post-it op de prachtige, Zwitserse Ideeënbus.


RTV Apeldoorn gaat ondertussen aan de slag met Adèle Reiss ‏voor de eerste pilot van Kids op de Kast. Kinderen kunnen zich verder uitleven op coole wheelybugs en wishbonebikes en later op de dag ook voetballen en combo-kicken. Verschillende mensen volgen een Tai Chi les bij Ina Sabanoglu en Mi Dushi vult de ruimte met de muzikale klanken van didgeridoos en djembés. 


Rond 13.30 loopt er een oud dametje onder begeleiding van een ander vrouw de loods in. Mij bekruipt het gevoel dat dit iemand is waar wij erg naar uit kijken. En het gevoel is goed, want het is niemand minder dan de dame van het bekende Zwitsal logo, mevrouw Mieke Janssen! Als organisatie voelen wij ons zeer vereerd dat zij ons speciaal komt bezoeken. En wat een lieverd! Met veel interesse hebben we een prachtig gesprek met haar. Zij doet later zelfs nog mee met Kids op de Kast.

Kort daarna sta ik met een aantal Apeldoornse ondernemers te praten en vertel ik ze dat Mieke Janssen er is. Een van hen die in de eerste instantie wat norsig overkwam, verandert prompt van gezichtsuitdrukking en wil gelijk naar haar toe. Ik begrijp het niet helemaal, maar ok. Vervolgens moet ik hem helpen zijn trui omhoog te trekken, want hij wil haar iets laten zien. Blijkt hij het Zwitsallogo op zijn rug te hebben getatoeerd! Beide dames schieten van verbazing in de lach en inmiddels staat ook zijn dochter en familie erbij. "dat is zij", terwijl hij naar zijn dochter wijst. "nee, dat is zij" terwijl ik naar Mieke Janssen wijs. Toeval bestaat niet?!


Grappig vind ik het ook dat er af en toe een aantal "verdwaalde" bezoekers binnen komt en zij of gelijk omdraaien en weglopen of nieuwsgierig komen vragen wat er aan de hand is. Een ouder stel begint in de eerste instantie negatief en mopperend aan een gesprek met mij, maar het eindigt met het feit dat de vrouw naar de bus loopt en er maar liefst 6 ideeën op de bus plakt.


Met het Meltdown festival sluit Zwitsal LAB af met indrukwekkende dance en beat battles. Er danst een jongen mee van ongeveer 10 jaar oud. Hoe klein hij nog is, hoe volwassen hij al met zijn passie bezig is. Apeldoorn's got talent!

Met nog wat laatste technobeats beginnen we aan de door Rachel gemaakte bami. Als aasgieren verslinden wij de bami en als ook de laatste DJ weg gaat, rest ons nog om alles op te ruimen. Een verlaten loods met alleen nog een gele bus en een aantal zwaar vermoeide, maar zeer voldane mensen is over. Het licht gaat uit. Zzzzzzzz.....

5 mensen, 4 weken, 3 perspectieven, 2 dagen, 1 experiment, 0 euro

Ik ben echt trots wat wij met z'n vijven in slechts vier weken tijd voor elkaar hebben gekregen. Met de drie perspectieven bedoel ik het perspectief vanuit de gemeente, burger en ondernemer. Wij zijn erg blij dat het vanuit alle perspectieven is gewaardeerd. Om met 0 euro een experiment van twee dagen te organiseren naast ons dagelijkse werk vind ik een absolute prestatie. Dit experiment heeft bewezen dat je met geen euro, maar veel energie en enthousiasme heel veel kan bereiken!


Met ruim 500 likes op onze Zwitsal LAB facebookpagina, honderden bezoekers, enthousiaste deelnemers/sponsors, mooie aandacht en steun van de online/offline lokale en regionale media kunnen we met recht zeggen: mission completed!


Een aantal mensen en bedrijven wil ik een dikke veer, props, com-plimenten en een diepe buiging geven: natuurlijk als eerste Susanne Bakkenist, Randy Gasper, Redmar de Haan, Ina Sabanoglu en onze aanhang, maar ook TéBé Evenementen Service, Veluwse Schavuyt, Univé, ZUSlunces, Sisters on the move, Doon, Netband, Jeron Ponstijn, Freek Hoogeboom, Resi Tichelaar, Tineke Hakvoort, Willem-Paul Koenen, Nienke van Ketel, Gert Sturre, Ragaiy Sinout, Martijn de Frankrijker, Mark Rodenburg, Bas Fontein, Sandra Weijers en de netJEwerk dames, Stichting Veteraan Autobussen, Vlaag van Waanzin, Soccer Partners, Mi Dushi, Iris Pinkster, Het Architectenhuis, Optima Forma, de Meltdown crew, Gewijgevoel, deA, Adele Reiss, Theo Witlox, Chantal Zwaag, Jasper van der Graaf, Detlev Cziesso, alle bezoekers, die paar critici en last but not least onze 84-jarige Zwitsalbaby, Mieke Janssen ;)


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page