top of page

Zwitsal LAB, een experiment in Apeldoorn


Sinds ik voor mezelf begonnen ben, heb ik gezegd dat ik 1x per jaar een uitdaging wil aangaan voor een goed doel. Dit jaar heb ik besloten het dichterbij en iets rustiger aan te doen. Even geen marathon in Japan of een school bouwen in Zuid-Afrika, maar gave dingen doen in mijn hometown Apeldoorn.


Gave Dingen Doen in Apeldoorn

Sinds een jaar organiseer ik co-creatie sessies in Apeldoorn en ben ik faciltator bij Gave Dingen Doen. Inmiddels zijn er vier sessies geweest en zijn er tussen de ruim 70 deelnemers en pitchers al mooie verbindingen gelegd. Zo is de eerste pitch van Jeanine over Klein Berlijn niet langer meer een droom, maar inmiddels gave realiteit. Jeanine gaat er nu zelfs fulltime mee aan de slag. Met ruim 1100 likes op Facebook en een toffe plek voor mensen om naar toe te gaan, heeft ze in en voor Apeldoorn al een gave toegevoegde waarde geleverd.


En dat is precies wat ik ook graag wil doen met mijn betrokkenheid in Gave Dingen Doen: toegevoegde waarde leveren aan de plaats waarin ik leef. Niet alleen co-creatie sessies organiseren en mensen en initiatieven met elkaar verbinden, maar ook daadwerkelijk het verschil maken, dromen naar realiteit brengen, zaken in beweging te zetten. Van passief naar actief! Echt doen! En dat allemaal in Apeldoorn, die mooie plaats in het "Midden-Oosten" van Nederland, wat ook een erg hoog "kat-uit-de-boom-kijken"-gehalte heeft. Een uitdaging dus ;)


De uitdaging: een experiment

In februari pitchte Susanne Bakkenist over het Zwitsalterrein, 9300 vierkante meter industrieel erfgoed wat grotendeels leeg staat. Toen ik met haar kennismaakte en over haar pitch hoorde, had ik gelijk iets van daar kunnen en moeten we iets gaafs mee gaan doen. In april gaf ze weer een pitch en bij meer deelnemers ontstond er enthousiasme en het idee om iets op het terrein te gaan organiseren. Een aantal mensen kwam bij elkaar en na wederom een brainstorm en praten, was het toch echt tijd voor actie! Stap 1 was echter toestemming van de Gemeente Apeldoorn. Na een lange adem kregen Susanne 9 september eindelijk toestemming om vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober iets te mogen organiseren. Tja, en dat is over minder dan vier weken.


Vorige week dinsdag zijn Susanne, ik en Randy Gasper (Apeldoorn-ambassadeur pur-sang) bij elkaar gekomen en zijn de eerste acties uitgezet voor ons experiment. Aangezien het een voormalig Zwitsalterrein is, noemen we ons evenement niet een evenement, maar een experiment. Een experiment onder de naam ZwitsalLAB. Deze week zijn we met nog meer enthousiaste Apeldoorners om tafel gaan zitten en zijn de mouwen opgestroopt. 


De vrijdag gaat in het teken staan van werken, netwerken en flexwerken met natuurlijk Gave Dingen Doen co-creatie sessies, workshops, presentaties en een ware Facehoek, een offline ontmoetingsplek van online creatieven. Zaterdag is het tijd om te chillen en te (be)leven en willen we activeiten voor jong en oud gaan organiseren met streetart, yoga, bootcamp, exposities en nog veel meer. We gaan ook samenwerken met de Veluwse Schavuyt, (Heineken en Grolsch watch out!) want die opent dat weekend haar brouwerij voor het publiek.


Kortom: letterlijk en figuurlijk Leven in de Brouwerij!


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page