top of page

Ondernemer voor Groep 6 en 7


Vandaag stond de dag in het teken van Ondernemer voor de Klas. Ik had het voorrecht om leerlingen van Groep 6 en 7 een verhaal te vertellen over ondernemerschap. Voor mij was dit de eerste keer dat ik voor zo'n groep kids mocht staan. Met veel plezier kijk ik er op terug. Hieronder een kort verslag. 


Arko van Brakel

Voordat ik naar Doesburg ging, kwamen alle ondernemers 's ochtends eerst in Elst bij elkaar en zaten wij als Groep 35+ in de klas en werden we geïnspireerd door een mooi verhaal van Arko van Brakel. Hij gaf zijn visie op ondernemerschap en vertelde over zijn eigen ervaringen, de successen, maar ook het maken van verkeerde keuzes. Het mooie vond ik zelf hoe hij voorbeelden van zijn privé leven, zoals zijn zoontje leren fietsen, afwisselde met gesprekken die hij had met o.a. Tony Hsieh (Zappos) en Harold Goddijn (TomTom). Verder kwam hij met veel voorbeelden van succes vanuit de sportwereld, zoals Sven Kramer en Eric Heiden, maar ook rapper Ali B en "lateraal denken" goeroe, Edward de Bono. Volgens de Bono is "The biggest problem facing the world is poor thinking not climate change.”


BHAG? 

Hij leerde ons ook de term BHAG. Dit is niet alleen een plaats in Pakistan, maar staat ook voor Big Hairy Audacious Goal. Deze term bestaat al sinds 1994 leerde Wikipedia mij. Audacious is overigens vermetel* in het Nederlands om het wat duidelijker te maken. ;) Zonder gekheid: een BHAG is een visionair doel, dus niet een tactisch doel, zoals "in het derde kwartaal 5% meer omzet halen". Een goed voorbeeld van een BHAG is bijv. Amazon: every book, ever printed, in any language, all available in less than 60 seconds". Iedere ondernemer, maar in principe iedereen zou voor zichzelf een BHAG kunnen bedenken. Aangezien uit onderzoek blijkt dat 89% doelloos door het leven gaat, is het goed om er eens over na te denken. Zelf heb ik doelen genoeg, maar nog niet zo groot, harig en vermetel ;)


De Ark in Doesburg 

Na een broodje kroket en een paar leuke gesprekken met andere ondernemers en de Steven Spielberg van de HAN, Hans Mestrum, ging ik naar de Ark in Doesburg. Ik maakte daar kennis met Juf Mireille, die zelf pas net een dag voor deze groep had gestaan. Een aantal kinderen hadden vooraf al naar mijn website gekeken en dat werd mij gelijk duidelijk toen de eerste kleine dame binnenliep en zei: “ik snapte niets van uw site!” Heerlijk eerlijk! Om 13:00 ging de bel en stroomde de klas vol met 23 kids uit groep 6 en 7. Een jongen kwam me spontaan een hand geven en zei dat hij er erg veel zin in had. 


Wat wil je worden?

Het eerste kwartier ging ik vooral aan de kinderen vragen wat zij willen worden en wat ze nu vooral leuk vinden. De helft wist het al overduidelijk: modeontwerpster, kapster, archeoloog, automonteur en moeder. Degene die het niet wisten, vroeg ik wat ze leuk vonden en dat was voetbal bij de jongens en dieren verzorgen bij de meisjes. 


Ik begon met een foto van mezelf op de basisschool en vervolgens nam ik ze in een vogelvlucht mee en vertelde ik ze over mijn carriere bij Baan en Mercedes-Benz en ervaringen als ondernemer. Van alle kanten kwamen vragen en opmerkingen: hoe duur is die auto? Mijn moeder studeert ook op de HAN. De vriendin van mijn zus heeft vijf winkels. Hoe heet je vrouw?


Aangezien ik gespecialiseerd ben in communicatie en internet project management vertelde ik ze ook hoe internet zich door de jaren heeft ontwikkeld. Opvallend vond ik dat ze niet alleen bekend zijn met Hyves, maar ook met Facebook, Twitter en Linkedin ("maar dat is meer voor grote mensen").


Daarna ging ik in op wat er komt kijken bij ondernemen en vertelde ik het zoveel mogelijk vanuit hun belevingswereld. Ik liet ze steeds een foto zien met een bijpassend woord. Bij elke slide ging het alle kanten op, wat het erg vermakelijk maakte, maar ook heel concreet. Toen ik ze bijvoorbeeld vertelde over de Alpe d’Huzes en doorzettingsvermogen, begonnen er spontaan vijf kinderen te vertellen over hun ervaringen met kanker. 


Bij de vraag wie er wel eens op een rommelmarkt had gestaan, stak bijna iedereen zijn hand op. Daarmee feliciteerde ik ze met hun eerste stap als ondernemer. Vervolgens vroeg ik ze wat ze nu het leukste vonden: het verdiende geld of de voldoening die het gaf om die spullen te verkopen. Het laatste was het meest genoemde antwoord. 


Ondernemers

Als ik mensen om mij heen vraag naar voorbeelden van succesvolle ondernemers worden altijd de Amerikanen Steve Jobs, Bill Gates en Mark Zuckenberg en natuurlijk sir Richard Branson genoemd. Begrijpelijk, maar heb je wel eens gehoord van Li Ka-Shing of Carlos Helu Slim? Google zelf maar even ;) Ik liet ze foto's van deze mensen zien en vertelde daar een kort verhaal bij. 


Na deze mensen liet ik ze Ghandi, Patch Adams, Ric O’Barry en Bart de Graaf zien. Mensen die in mijn optiek helden zijn en ik noem ze vooral ideologische ondernemers (zo heb ik het natuurlijk niet tegen die kids gezegd!). Bij het tonen van Ghandi’s foto, riep een meisje spontaan “heee dat is Ghandi! Uit haar laatje haalde ze een boekje en liet de klas een andere foto van hem zien.” 


Na een uur merkte ik dat de aandacht wat verslapte, maar bij de vraag of ik moest stoppen, riepen ze hard “nee”. Uiteindelijk heb ik nog een half uur met ze doorgepraat. 


Evaluatie

Met de juf evalueerde we tenslotte nog en naast een luid applaus gaven ze allemaal aan het heel leuk en interessant te hebben gevonden. Twee opmerkingen vond ik het mooist: “ik heb er geen woorden voor, zo goed vond ik het” en “ik vond het zo knap dat u het verhaal zo wist te vertellen dat wij het ook begrepen.”


Over Ondernemer voor de Klas

De organisatie van de ‘Ondernemer voor de Klas’ is in handen van een groep enthousiaste en ondernemende HAN-studenten. Zij doen dit onder regie van projectleiding CvO en SBRM. De studenten volgen de minor Evenementenmanagement aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en volgen verschillende opleidingen en komen uit verschillende plaatsen. 

Het doel van dit evenement is om ervoor te zorgen dat leerlingen zich bewust worden van het ondernemerschap als mogelijk carrièreperspectief en opleidingskeuze.


* of stoutmoedig, onbevreesd, onbeducht, halsbrekend, koen, waaghalzig, kranig, onvervaard ;)

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page