top of page

Een inspirerende marketingstudiereis


In oktober ben ik ruim een week naar Kaapstad en Dubai geweest voor een marketingstudiereis samen met een groep register marketeers en marketingprofessionals. Het was één groot hoogtepunt vol met inspiratie. 


Donderdagavond 9 oktober ontmoetten we elkaar en maakten we onderling kennis. Na een korte tussenstop in Dubai vlogen we door naar Kaapstad. Eenmaal aangekomen, werden we door onze buschauffeur en groot Manchester United-fan Sonny Fortune naar ons hotel gebracht. Na te hebben ingecheckt en opgefrist, gingen we al snel de bus weer in en genoten we van een heerlijk etentje met natuurlijk Zuid-Afrikaanse wijn bij the Grand Cafe. De sfeer zat er al goed in en de onderlinge kennismaking binnen de groep was een feit. 


De volgende dag vertrokken we na het ontbijt richting de University of Stellenbosch Business School waar we een aantal interessante Masterclasses kregen over Zuid-Afrika, Kaapstad en natuurlijk marketing. 's Middags was het ook geen straf om in de zon naar de jonge eigenaar, Simon Back, te luisteren. In zijn korte broek met een wit wijntje in de hand vertelde hij over het verleden, heden en toekomst van Backsberg Winery Estate. 


Zijn overgrootvader kwam vanuit Litouwen naar Kaapstad en begon daar als bouwvakker van het nu bekende Waterfront. Hij ging vervolgens als slager verder en kocht uiteindelijk een boerderij wat heden ten dage bekend staat als Backberg. Momenteel zijn ze vooral bezig om buiten Zuid-Afrika voet aan de grond te krijgen waarbij Amerika vooral focus gebied is. Na een korte rondleiding sloten we af met een heerlijke wijnproeverij. 's Avonds aten we met de hele groep in het prachtig gelegen Camps Bay. 


Zondagochtend gingen we de Khayelitsha township in waar we bij Hubspace luisterden naar zes jonge ondernemers. En niet zomaar zes jonge ondernemers, maar vier mannen en twee vrouwen die vanuit de armoede zichzelf omhoog hebben gevochten en daaruit zo'n ontzettende drive, focus en passie hebben dat ze alleen al geld zouden kunnen verdienen door ingekakte ondernemers in onze rijke Westere wereld weer eens even wakker te schudden met hun geweldige bevlogenheid. Cya Daweti is bezig met het opzetten van een gangstermuseum om kinderen voor te lichten om niet in bendes te gaan. Lufefe Nomjana noemt zichzelf Spinach King en verkoopt spinaziebrood (zie onderstaand filmpje). In een korte intervalsessie gingen we in groepjes met de ondernemers om tafel om met ze mee te denken over vervolgstappen.  


's Middags gingen de meesten naar Robbeneiland. Aangezien ik daar in 2012 al was geweest, ging ik naar de Tafelberg waar ik bijna wegwaaide. De kabelbaan naar boven was door de wind ook gesloten. 's Avonds was het weer gezellig en aten met z'n allen bij Harbour House in Waterfront. 


Maandag was het wederom een topdag. Een vol programma met bezoeken aan AdidasArtlab en Nando's. Stuk voor stuk weer interessante presentaties over branding, heritage, marketing, campagnes, toekomst en maatschappelijke betrokkenheid (CSR). In een land als Zuid-Afrika is CSR min of meer een vast onderdeel van de marketing/bedrijfsstrategie. Nando's liet ook een aantal voorbeelden zien van haar commercials, waarvan er verschillende verboden werden, zoals onderstaande. 


Aan het einde van de dag ging de groep te Tafelberg op. Ik ging naar Philippi Children Centre waar ik twee jaar geleden met een groep was om verschillende lokalen te renoveren voor de 200 kleine ukkies die daar aan de basis staan van hun toekomst. Dit keer had ik 160 paar schoenen bij me. Ik heb hier een apart artikel over geschreven.


Dinsdag vielen er een aantal bedrijfsbezoeken helaas uit, maar werd een mooi alternatief gevonden waarin we als groep wederom geconfronteerd werden met een mooi voorbeeld van bevlogenheid en maatschappelijke betrokkenheid. We bezochten de dansschool Dance for All wat geleid wordt door de bevlogen CEO en Artistic Director, Philip Boyd. Philip vertelde ons met passie over zijn dansschool waar hij in 1991 mee begon om gratis les te geven aan kinderen die in extreem uitdagende omgevingen wonen, zoals Khayelitsha township. Anno 2014 zitten er ruim 1000 studenten en zijn de lessen nog steeds gratis. De school zit met een grote financiële uitdaging en dreigt te moeten sluiten als er niet snel funding komt. Na deze maatschappelijke case kwamen we terecht bij MassDiscounters die met haar twee retailformules, Game en DionWired. Het was wel duidelijk waar het daar omdraaide namelijk sales, sales en nog een sales. De Divisional Fresh Manager/Buyer was klein van formaat, maar had de energie van een heel Zuid-Afrikaans Rugby-team. Inhoudelijk viel het verhaal iets tegen, maar desondanks interessant genoeg. Toen hij erachter kwam dat ik bij Philips zit, schudde hij mij na afloop de hand en zei hij thanks Light Bulb. Na een kipburger bij Nando's sloten we de dag af met een bezoek bij 466/64, het fashion label ter ere van Zuid-Afrika's held, Nelson Mandela. Woensdag, de laatste dag in Kaapstad, werd zeer goed afgesloten door TomTom met inhoudelijk de beste presentatie. Zeer goed voorbereid, een mooie opbouw van zijn verhaal, waarbij hij de verschillende ins en outs op marketinggebied van de Sub-Saharan landen zoals Angola en Zuid-Afrika vertelde. Zo liet hij ook onderstaand filmpje zien van een mooie awareness campagne. Voordat we richting het vliegveld gingen, bezochten we nog de pinguinkolonie in Boulders Beach en sloten we af met een goede lunch met een heerlijk glas Zuid-Afrikaanse Chardonnay. 


In Dubai ging de presentatie van Emirates niet door en hadden we daardoor een paar extra uur om het megalomane stuk grond met gebouwen middenin de woestijn te aanschouwen. Wat een extreem contrast met de townships van Kaapstad, maar tegelijkertijd ook erg indrukwekkend qua gebouwen. Wat te denken van het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa (828 meter hoog) en shopping malls (de grootste ter wereld met 1200 winkels met o.a. een ijshockeybaan, catwalk en aquarium met 32000 vissen). Om de extremiteit maar in praktijk te brengen, ben ik die dag 2 uur gaan skiën samen met Matt in een andere mall. Erg cool en redelijk koel t.o.v. die 35 graden buiten! 


's Avonds keken we vanaf de 63e verdieping naar een imposante waterfonteinshow, die we later op te avond ook nog op de begane grond met verbazing aanschouwden. De show werd toepasselijk afgesloten met Time to say goodbye van Andrea Bocelli.


De volgende dag vlogen we weer terug naar ons kikkerlandje. Home sweet home. Het was een fantastische week met gave en inspirerende mensen in een bijzondere en contrastrijke omgeving. Meer dan voldoende "voedsel voor de gedachten" voor de komende tijd. Baie dankie aan de hele groep! Dankie ook Wim voor de mooie groeps-, Backsberg- en balletgroepfoto's ;)

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page