8UO voor BE-COME

Com-Passie   |   02.04.2012

Afgelopen vrijdag was het weer zover: acht uur overwerken. Dit jaar deed ik voor de vierde keer mee. Dit keer als sponsor en als mentor. Deze editie was extra speciaal want naast Nederland waren er nog eens 20 landen met totaal ruim 400 creatieven waar #8i2012 werd georganiseerd. Van Rio de Janeiro tot Sydney!

In Apeldoorn waren de doelen dit jaar: Gigant, META Challenge, ReumapatiŽntenvereniging Apeldoorn, Vlinderkind en BE-COME. Na een paar lekker pizzapunten van Viva la Pizza werden de creatieven aan de goede doelen toegewezen. Mijn team bestond uit Maggie Doedens, Heleen Altena, Ghita van Bergen, Martijn de Frankrijker en Michel Agterberg. Vijf enthousiaste en ervaren specialisten op grafisch ontwerp, conceptueel, online marketing en videoproductiegebied.

Samen gingen wij voor BE-COME aan de slag. BE-COME is een stichting die zich richt op het zelfraadzaam maken van lokale projecten in ontwikkelingslanden, zoals weeshuizen. Deze projecten begeleiden zij in een traject van 5 jaar naar zelfredzaamheid. Zij willen hierin vooral veel mensen betrekken. Betrokkenheid door een investering in tijd, advies of kennis is voor BE-COME waardevoller dan een financiŽle investering.

De briefing werd gedaan door BE-COME oprichter, Corjen Moll. Later sloot ook voorzitter, Judith van Oostrom aan. Ook Irene Ettema en Resi Tichelaar zaten er het eerste uur bij, omdat ze ook eens wilde meemaken hoe zo'n creatief proces gaat. Zij waren er deze avond/nacht met een ander doel: Irene verzorgde een theatersportsessie voor de mensen van de goede doelen en Resi Tichelaar gaf iedereen in ons team en ook andere 8UO-ers een heerlijke (stoel)massage.  

Onze opdracht was het ontwerpen en ontwikkelen van een website. Aangezien er geen technische expertise in het team was, focusten wij ons op het ontwerpen. Na een goede brainstorm met veel ideeŽn gingen we aan de slag. In korte tijd verzonnen we een concept voor de website en maakten Maggie en Martijn twee alternatieven voor het logo. Na het concept te hebben gepresenteerd, gingen we het verder uitwerken. Ieders expertise werd gebruikt, want aan het einde van de avond hadden we niet alleen een voorstel voor de homepage en de projectenpagina, maar ook een filmpje, een adviesdocument voor de inzet van online marketing en social media en een aanzet voor een flyer!

Om 01.00 begonnen de presentaties. Na een mooie stand-up met dankwoorden van iemand van de ReumapatiŽntenvereniging Apeldoorn mocht ik een presentatie geven. Ik hield het vrij kort, maar krachtig genoeg, want Corjen was er erg tevreden mee. Zijn trillende handen die hij voor de presentatie had, hadden plaatsgemaakt voor een big smile. De andere presentaties werden ook goed ontvangen. Die van META Challenge vond ik zelf te lang. Daarna werd ik emotioneel geraakt door de presentatie van Eloi Koster aan Vlinderkind en de reactie van de vader die een kindje heeft met EB. De creatieven die voor de Gigant een presentatie gaven, eindigden met wat humorvolle ideeŽn.

Na te hebben opgeruimd, genoten we nog van een paar Grolschjes en om 04.00 lag ik eindelijk in Cafe het Mandje.

Complimenten weer aan de organisatie: Raisa Oosterink, Leo de Boer en Iris van Sen. Wat mij betreft tot 2013.

Bekijk hier een leuke impressie van de avond gemaakt door Michel Agterberg.